De zwangerschap is een bijzondere tijd voor zowel moeder als kind. Het is een tijd waarin je extra goed voor jezelf moet zorgen. Een belangrijk onderdeel daarvan is het innemen van de juiste voeding en voedingssupplementen. Vitamines zijn een belangrijk onderdeel van je voeding tijdens de zwangerschap. In deze blog bespreken we waarom het zo belangrijk is om voldoende vitamines binnen te krijgen tijdens de zwangerschap en welke vitamines je precies nodig hebt.

Tijdens je zwangerschap heb je extra voedingsstoffen nodig, waaronder verschillende soorten vitamines. Het binnenkrijgen van de juiste hoeveelheden vitamines is essentieel voor een goede gezondheid en speelt een belangrijke rol in de ontwikkeling van het kind. Daarbij kunnen ze helpen om jouw energieniveau verhogen en zo de zwangerschap minder vermoeiend te maken. Vitamines kunnen ook bijdragen aan het voorkomen van bepaalde complicaties en verhogen je weerstand. Dit alles maakt het belangrijk om voldoende vitamines binnen te krijgen tijdens de zwangerschap. 

Overschrijd niet de ADH

Iedere zwangere vrouw wilt het beste voor haar ongeboren kindje. Hierdoor kun je al snel geneigd zijn om overboord te gaan met de maatregelen die je hiervoor treft. Dit is echter wel iets waar je goed mee op moet passen. Een te hoge dosis van bepaalde vitaminen kan bijvoorbeeld juist weer een negatieve invloed hebben op de ontwikkeling van jouw baby. Hier is weinig over bekend, wat alleen maar benadrukt hoe voorzichtig je moet zijn. Er is wel bekend dat een teveel aan Vitamine A schadelijk kan zijn voor het ongeboren kind. 

Foliumzuur: 4 weken voor tot 10 weken na conceptie

De hoeveelheid foliumzuur die we binnenkrijgen via onze voeding, is vaak onvoldoende. Vrouwen met een zwangerschapswens krijgen daarom het advies om vanaf minimaal vier weken vóór tot acht weken na de conceptie elke dag een supplement met 400 microgram foliumzuur te gebruiken. Het is wetenschappelijk bewezen dat dit de kans verkleint op een open ruggetje bij pasgeboren baby’s.

Vitamine A: met mate gedurende de hele zwangerschap

Het binnenkrijgen van voldoende vitamine A is belangrijk voor de ontwikkeling van het kindje. Een te lage hoeveelheid van vitamine A binnenkrijgen tijdens de zwangerschap kan leiden tot een verlaagde weerstand bij het kind wanneer hij of zij volwassenen wordt. 

Vitamine C: tijdens de hele zwangerschap

Vitamine C kan binnen de aanbevolen dagelijkse hoeveelheden veilig worden gebruikt als ondersteuning voor de weerstand van de zwangere vrouw. Een hoge weerstand zorgt ervoor dat je minder snel ziek wordt en je lichaam zich dus volledig kan focussen op de ontwikkeling van de baby.

Vitamine D: vanaf de derde maand

Vanaf de derde maand van de zwangerschap wordt het aangeraden om 10 microgram vitamine D per dag te slikken. Een vitamine D tekort tijdens de zwangerschap kan nadelige effecten hebben op zowel het verloop van de zwangerschap als op de moeder en foetus. 

IJzer, calcium en jodium: de hele zwangerschap

Zorg dat je tijdens de zwangerschap geen tekort krijgt aan ijzer, calcium of jodium. Om te beginnen is ijzer nodig voor de aanmaak van rode bloedcellen, waar je tijdens de zwangerschap meer van moet aanmaken. Dit is nodig zodat je lichaam ook voldoende bloed kan leveren aan de baby. Daarnaast hebben je natuurlijk extra calcium nodig voor een extra sterk skelet voor jullie beiden, zowel als jodium voor de groei en hersenontwikkeling van ongeboren baby’s.

Hoe weet ik hoeveel ik van een bepaalde vitamine nodig heb?

Bij een tekort aan één van de benoemde vitamines, neem je contact op met de huisarts. Deze kan je helpen om de juiste dosis vast te leggen m.b.t. het innemen van voedingssupplementen waarmee je het tekort kunt aanvullen. Dit wordt dan gebaseerd op jouw persoonlijke situatie en hiervoor moet je mogelijk bloed laten prikken, zodat jouw waardes kunnen worden gemeten.

Weet je niet of je op dit moment voldoende of juist teveel vitamines haalt uit jouw huidige voeding? Praat hier dan wederom over met een huisarts. Blijkt dit het geval te zijn, dan kun je worden doorgestuurd naar een diëtist die je kan helpen met het opstellen van het juiste dieetplan.