Vitamine D is een stof die we allemaal nodig hebben om gezond te blijven. Helaas krijgen veel mensen niet voldoende vitamine D binnen. Dit kan leiden tot een gebrek aan energie, vermoeidheid en spier- en gewrichtspijn. Gelukkig zijn er verschillende manieren waarop je vitamine D kunt krijgen. In deze blog bespreken we hoe je voldoende vitamine D binnenkrijgt. We geven je een aantal tips die je kunt gebruiken om je vitamine D-niveau te verhogen.

Waarom is vitamine D belangrijk?

Vitamine D is een vitamine die we nodig hebben voor een goede gezondheid. Het speelt een belangrijke rol bij het behoud van sterke botten en een goede weerstand. Daarnaast draagt het bij aan de gezonde werking van je nieren en de bijschildklier. Het helpt ook bij het reguleren van de stofwisseling en het metabolisme. Vitamine D helpt ook bij het absorberen van calcium en fosfaat. 

Hoe krijg je voldoende vitamine D binnen?

Er zijn verschillende manieren waarop je vitamine D binnenkrijgt. De meest voorkomende manier is door blootstelling aan zonlicht. Dit is de beste bron van vitamine D omdat het lichaam de vitamine direct kan opnemen. Als je de zonnige dagen kunt benutten, is dit een goede manier om voldoende vitamine D binnen te krijgen. 

Een andere manier om vitamine D binnen te krijgen is door voedingsmiddelen te eten die rijk zijn aan vitamine D. Ook voedingssupplementen kunnen worden gebruikt om het vitamine D-niveau te verhogen. Wil je graag weten welke voedingsmiddelen en voedingssupplementen dit zijn? Lees dan hieronder verder.

Tips voor het krijgen van voldoende vitamine D

Veel mensen vinden het lastig om op een natuurlijke wijze, namens door blootstelling aan de zon, voldoende vitamine D binnen te krijgen. Hier zijn daarom een aantal tips die je kunt volgen om gezond te blijven door jouw lichaam de juiste hoeveelheden vitamine D te geven.

Zo krijg je meer zonlicht

Ten eerste is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je elke dag tijd buiten doorbrengt. Probeer tijdens de zonnige dagen minstens 15-20 minuten in de zon te zijn. Voor de meeste mensen met een lichte huid is dit voldoende om genoeg Vitamine D binnen te krijgen. Kies er dus voor om tijdens de pauze op school of op werk een wandeling te nemen tijdens het eten.  Op dagen dat de zon sterkt schijnt moet je ervoor zorgen dat je altijd zonnebrandcr√®me draagt, om jouw huid te beschermen tegen de UV straling.

Verwerk deze voedingsmiddelen in jouw dieet

Het is ook belangrijk om voedingsmiddelen te eten die vitamine D bevatten. Probeer vis, eieren, champignons, noten en zaden in je dieet op te nemen. Ook voedingssupplementen kunnen worden gebruikt om je vitamine D-niveau te verhogen, zoals visolie. De meeste multivitaminen bevatten tot zekere hoogte Vitamine D, maar let wel op hoeveel procent van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid dit is. Sommige bevatten bijvoorbeeld maar 50% van de ADH, wat dus niet genoeg is.

Controleer regelmatig jouw vitamine D niveau

Het is ook belangrijk om je vitamine D-niveau regelmatig te laten controleren. Meten is immers weten. Als je het gevoel hebt dat je vitamine D-niveau te laag is, moet je contact opnemen met je huisarts. Zij kunnen je helpen bij het nemen van de nodige stappen om je levensstijl aan te passen en bij het voorschrijven van een passend voedingssupplement.

Met een donkere huid voldoende vitamine D binnenkrijgen 

Mensen die een donkere huidskleur hebben vergen 5 tot 10 keer meer zonlicht om dezelfde hoeveelheid vitamine D aan te maken. Aangezien de zon aanzienlijk minder schijnt gedurende de herfst- en wintermaanden wordt het daarom sterk aangeraden om in dit geval extra voedingssupplementen te nemen. Op deze manier kun je toch aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine D komen.