De huid is ons grootste orgaan en het is heel belangrijk dat we ervoor zorgen dat we gezond en mooi blijven. Er zijn talloze manieren om dit te doen, maar een van de meest effectieve manieren is door het aanvullen van ons dagelijkse dieet met de juiste vitaminen. Vitaminen zoals Vitamine A, B3, C, D en E zijn essentieel voor het behoud van een gezonde en mooie huid. In deze blog zullen we kijken naar wat elke vitamine doet voor de huid en hoe ze kunnen bijdragen aan het verbeteren van je huid. 

1: Vitamine A

Vitamine A draagt bij aan een goede weerstand, zowel als een gezonde huid, haar en nagels. Het staat ook wel bekend onder de naam retinol. Het is verantwoordelijk voor het vertragen van het verouderingsproces doordat het de aanmaak van nieuwe huidcellen stimuleert. Retinol zorgt ervoor dat je meer collageen produceert, hetgeen rimpels tegengaat en zorgt voor een jongere en zachter ogende huid. Een tekort aan vitamine A is onder andere te zien aan een doffe en droge huid. Veel huidverzorgingsproducten zoals crèmes bevatten vitamine. Dit kan helpen bij acne.

Waar zit vitamine A in?

De volgende voedingsmiddelen bevatten vitamine A: vlees, vis, zuivelproducten, ei, , broccoli, boerenkool, zoete aardappel, wortels, mandarijnen, sinaasappels, mango, bananen, margarine, halvarine en spinazie.

2: Vitamine B3

Het vitamine B-complex beschikt over 8 verschillende vitaminen, waaronder ook vitamine B3. Met name vitamine B3 levert een belangrijke bijdrage aan een gezonde huid. Het verbetert de hydratatie van de huid en verminderd roodheid. Vitamine B3 beschermd je huid tegen invloeden van buitenaf en versterkt de natuurlijke barrièrefunctie. Hierdoor verliest je huid minder vocht. Het resultaat is dat je huid zachter en soepeler aanvoelt. Bovendien vermindert deze vitamine de productie van pigment en verlaagt het dus de kans op pigmentvlekken. Vitamine B3 heeft tevens een ontstekingsremmende werking die effectief is bij de behandeling van allerlei huidproblemen, zoals eczeem, een droge huid en acne.

Waar zit Vitamine B3 in?

De volgende voedingsmiddelen bevatten vitamine B3: Zilvervliesrijst, vette vis, noten, champignons, chiazaden en peulvruchten.

3: Vitamine C

Vitamine C is een antioxidant die niet alleen bijdraagt aan een gezonde weerstand, maar ook de conditie van je huid op peil houdt. Door voldoende vitamine C binnen te krijgen ben je beter bestand tegen schadelijke invloeden van buitenaf, zoals ook UV straling. Dit maakt natuurlijk het gebruik van zonnebrand niet overbodig: blijf smeren! Vitamine C staat erom bekend dat het helpt om huidveroudering en aanmaak van pigment te remmen. Verder heb je vitamine C nodig om collageen aan te maken, hetgeen bijdraagt aan een stevige en gladde huid. Tevens draagt het bij aan het voorkomen van huidirritatie en laat het je huid sneller herstellen. Net zoals vitamine B3 beschikt het over een ontstekingsremmende werking die kan helpen bij huidaandoeningen, zoals rosacea en acne.

Waar zit vitamine C in?

De volgende voedingsmiddelen bevatten vitamine C: aardbeien, kiwi’s, sinaasappels, papaja’s, (rode) paprika, spinazie, spruiten, broccoli en boerenkool.

4: Vitamine D

Vitamine D heeft enorm veel voordelen, waaronder het beschermt en van je huid tegen schade als gevolg van de zon. Het draagt ook bij aan een goede wondgenezing en beschikt over een ontstekingsremmende werking. Bovendien kan het de kans op huidmelanoom verkleinen. Je huid maakt onder invloed van zonlicht van nature vitamine D aan. Of dit voldoende is, hangt af van de volgende drie invloeden: jouw huidtype, leeftijd, het seizoen en het weer. Je kunt een tekort aan vitamine D herkennen aan een droge en doffere huid, zowel als de vorming van fijne lijntjes. Daarbij kan de huid hierdoor onrustig ogen.

Waar zit vitamine D in?

De volgende voedingsmiddelen bevatten vitamine D: rundvlees, vette vis, kaas, eieren en levertraan.

5: Vitamine E

Vitamine E zorgt voor een optimale vochtbalans en beschermt de natuurlijke huidbarrière tegen schadelijke invloeden van buitenaf. Hierdoor houdt het de huid jong. De hydraterende werking van vitamine E helpt ook tegen het ontstaan van een droge huid. Verder beschikt vitamine E over een verzachtende werking bij een rode of gezwollen huid, of schade door UV-straling. 

Waar zit vitamine E in?

De volgende voedingsmiddelen bevatten vitamine E: zonnebloempitten, pijnboompitten, hazelnoten,  paranoten, pecannoten, pinda’s, garnalen, pistache, eieren, spinazie, avocado, zonnebloemolie en tarwekiemolie.

Huid verbeteren met behulp van voedingssupplementen

Lukt het niet om voldoende vitamines binnen te krijgen via voeding? Dan kun je het tekort aan vitaminen dat je binnenkrijgt aanvullen door middel van de juiste voedingssupplementen. Het is altijd aan te raden om contact op te nemen met je huisarts om op de hoogte te worden gesteld van je huidige bloedwaarden. Zo kun je bepalen van welke vitaminen jij meer nodig hebt, zodat je hier meer van in jouw voeding kunt verwerken en/of jouw voeding kan aanvullen met behulp van hoogwaardige voedingssupplementen.