Jouw fysieke gezondheid is naast jouw mentale welzijn één van de belangrijkste aspecten van het leven. Deze zaken gaan daarbij vaak direct hand in hand. Het verbeteren van je gezondheid, en dus ook indirect verbeteren van jouw mentale welzijn, begint met het ontwikkelen en aanhouden van een gezonde levensstijl. Maar hoe kun je hier nu mee starten?

De basis van een gezonde levensstijl is een gezond voedingspatroon. Maar wat betekent het om een gezonde levensstijl te ontwikkelen en hoe kun je een gezond voedingspatroon volgen? In deze blog zal ik je tips geven over hoe je kunt beginnen met het ontwikkelen van een gezond voedingspatroon en zo ook een gezonde levensstijl.

Wat heeft jouw lichaam nodig?

Een gezonde levensstijl begint met een gezond voedingspatroon. Om een gezond voedingspatroon te ontwikkelen, is het belangrijk om je te verdiepen in wat gezond eten precies betekent. Gezonde voeding bevat veel voedingsstoffen, zoals vitamines, mineralen, vezels en eiwitten. Om je lichaam gezond te houden, moet je de tijd nemen om je te verdiepen in welke voedingsmiddelen je nodig hebt. Dit is afhankelijk van welke doelen je wilt bereiken, maar een gezonde voeding houdt in principe voor ieder in de basis hetzelfde in. Het zijn voornamelijk de hoeveelheden die gegeten moeten worden kunnen verschillen per persoon op basis van onder andere geslacht, lengte en leeftijd. Daarnaast speelt ook jouw metabolisme een belangrijke rol. 

Gezond leren eten

Het is daarom belangrijk dat je een evenwichtige maaltijd samenstelt met verschillende voedingsmiddelen. Eet een gevarieerde mix van fruit, groenten, eiwitrijke voedingsmiddelen en vetarme zuivelproducten. Daarnaast kun je ongezonde snacks vervangen door gezonde snacks zoals noten, zaden, magere yoghurt en fruit. Je lichaam haalt het meeste energie uit gezond eten, terwijl je door ongezond te eten juist vermoeidheid kunt ervaren. Denk bij ongezond eten onder andere aan voedingsmiddelen met hoge gehaltes van verzadigde vetten en suikers.

Let op: Volg je het bovenstaande advies al, maar lukt het je niet om jouw doelen te bereiken? Zoals het verkrijgen van meer energie, gewicht of juist afvallen? Raadpleeg dan altijd een gecertificeerde diëtist – of als je momenteel hierdoor gezondheidsproblemen ervaart de huisarts.

Blijf in beweging

Naast een gezond voedingspatroon is het ook belangrijk om voldoende te bewegen. Het is aan te raden om minimaal 60 minuten per dag intensief te bewegen. Daarnaast moet je minstens driemaal per week aan spierversterkende en botversterkende activiteiten doen. Door te bewegen krijgt je lichaam de benodigde bloedcirculatie en verbrand je ook nog eens calorieën. Er zijn verschillende manieren om te bewegen, zoals wandelen, joggen, fietsen of zwemmen. Probeer verschillende activiteiten uit en zoek wat voor jou het leukst is. Voorkom langdurig stilzitten zoveel mogelijk. 

Tip: Heb je een kantoorbaan en zit je wel vaak lang stil? Stop dan met het gebruikmaken van een waterfles en haal in plaats daarvan steeds een klein glaasje water. Op deze manier sta je op een dag vaker op om een stukje te lopen. Zorg ook dat je een sta-zit bureau hebt en regelmatig eventjes staand werkt.

Zorg voor een goede nachtrust

Goed slapen is ook een belangrijk onderdeel van een gezonde levensstijl. Voldoende nachtrust krijgen is essentieel voor een gezond lichaam en geest. Probeer elke nacht minstens zes, maar het liefst acht uur slaap te krijgen en probeer een vast slaappatroon aan te houden. Slaap dus iedere avond om dezelfde tijd en sta in de ochtend om dezelfde tijd op. Belangrijk hierbij is dat je in het weekend hier niet teveel van afwijkt. Zorg er bovendien voor dat je kamer stil, donker en aangenaam is en leg tenminste één uur voordat je gaat slapen alle elektronische apparaten weg.

Voorkom stress en creëer balans in je leven

Naast een gezond voedingspatroon en voldoende beweging is het ook belangrijk om een goede balans tussen werk en ontspanning te creëren. Probeer stress te verminderen door voldoende tijd te nemen voor jezelf. Neem de tijd om te ontspannen door bijvoorbeeld een boek te lezen, schilderen, een wandeling te maken of deel te nemen aan yogalessen. Wat jij ook persoonlijk ontspannend vindt, zorg er in ieder geval voor dat je een laagdrempelige hobby kiest waarin je voor jezelf eenvoudig een moment van rust kunt creëren.