Onze eetlust is een fundamenteel onderdeel van ons vermogen om ons gewicht op peil te houden. Als je moeite hebt met aankomen, dan is een goede eetlust noodzakelijk – maar waarschijnlijk ver te vinden. Vooral wanneer je een snel metabolisme hebt en grotere hoeveelheden voedsel moet eten dan de gemiddelde persoon, kan het lastig zijn om voldoende te blijven eten. Hoe kun je nu consistent een gezonde eetlust behouden, zodat het aankomen makkelijker wordt?

De kwaliteit en de hoeveelheid voedsel die we eten beïnvloeden onze gezondheid en welzijn. Een gebrek aan eetlust kan een aantal problemen veroorzaken. Dit kan bijvoorbeeld een gebrek aan energie zijn en gewichtsverlies, maar ook spierzwakte en een verzwakte immuniteit. Gelukkig zijn er verschillende manieren om je eetlust te verhogen. In deze blog zullen we een aantal tips bespreken die hierbij kunnen helpen, zodat je binnenkort weer op je gewenst gewicht bent. 

1. Eet in rustige omgevingen en neem de tijd

Onze eetgewoonten worden sterk beïnvloed door de omgeving waarin we ons bevinden. Het eten in een drukke en onrustige omgeving kan je eetlust verminderen. Probeer daarom om in een rustige omgeving te eten, zodat je volledig in staat bent om je op jouw voedsel te concentreren. Het creëren van een aangename omgeving, zoals een mooi gedekte tafel, een mooi servies en een rustige muziek kan hierbij helpen. Bovendien moet je ervoor zorgen dat je voldoende tijd neemt in jouw dag om te eten. Als je dit steeds gehaast moet doen, eet je geheid minder en is het tevens een minder aangename ervaring.

2. Probeer te variëren 

Een andere manier om je eetlust te verhogen, is door te variëren met voedingsmiddelen. Probeer voedsel te eten dat je lekker vindt, maar ook voedsel dat je misschien nog nooit hebt geprobeerd. Op deze manier worden je smaakpapillen geprikkeld, waardoor je meer trek hebt in voedsel.

3. Kies voedsel met veel voedingsstoffen

Het eten van voedsel dat rijk is aan voedingsstoffen is een andere manier om eenvoudiger aan te komen. Kies voedsel met veel vezels, eiwitten, vitamines en mineralen. Dit voedsel zal je helpen om vol te voelen en je energielevel te verhogen. Probeer ook voedsel te eten met een hoog gehalte aan essentiële vetten, zoals noten en zaden – maar ook bijvoorbeeld avocado’s. Deze bevatten wat je nodig hebt om snel aan te komen én zijn goed voor de gezondheid. Door de juiste voedingsmiddelen te kiezen hoef je minder grote hoeveelheden te eten om aan te komen. Zo kom je door twee handjes pinda’s te eten sneller aan dan wanneer je een heel bord vol met sla eet. Wanneer je weet dat je maaltijden niet zo groot hoeven te zijn, kijk je er minder tegenop. Dit heeft weer een positief effect op je eetlust. 

4. Sla geen maaltijden over

Regelmatig eten is ook belangrijk om je eetlust te verhogen. Sla geen maaltijden over, omdat dit je eetlust kan verminderen. Probeer in plaats daarvan om kleine porties te eten gedurende de dag. Je kunt ook kleine snacks tussen de maaltijden door eten om je energielevel op peil te houden. Zorg bovendien ervoor dat je zo snel mogelijk na het wakker worden iets eet, al is het maar iets kleins. Op deze manier wordt jouw metabolisme op gang gebracht, waardoor het minder lang duurt voordat je weer honger hebt. Dit is perfect voor personen die moeite hebben met ontbijten. Wordt bijvoorbeeld wakker met een kopje bouillon in plaats van koffie of thee.

5. Eet gezonde tussendoortjes

Tussendoortjes zijn een goede manier om je energielevel tussen de maaltijden door op peil te houden. Probeer gezonde tussendoortjes te eten, zoals fruit, groenten, kaas, nootjes en zaden. Je kunt ook kiezen voor eiwitrijke snacks zoals eieren, yoghurt of kwark. Kleine hoeveelheden zijn intimiderend om naar binnen te werken. Daarnaast raak je er nooit helemaal vol van, waardoor je eetlust gedurende gang tot zekere hoogte altijd op gang blijft.

6. Probeer nieuwe kooktechnieken

Een andere manier om je eetlust te verhogen, is door nieuwe kooktechnieken te proberen. Probeer bijvoorbeeld eens het koken van gerechten op de grill en het gebruik van andere kruiden. Ook kun je proberen in plaats van fruit los te eten, hier een smoothie van te maken. Er zijn talloze verschillende soorten smoothies om te maken! Experimenteer tijdens het koken ook met allerlei verschillende sauzen, zodat je steeds zin krijgt om een nieuwe variatie op eenzelfde gerecht uit te proberen. Dit kan een leuke manier zijn om je eetlust te verhogen en het kan ook leuk zijn om nieuwe smaken te ontdekken

7. Vermijd stress en slaap voldoende

Stress en slaapproblemen kunnen je eetlust verminderen. Probeer stress te vermijden en zorg voor een regelmatige nachtrust waarbij je tenminste 8 uur per nacht slaapt. Als je op een consistent niveau stress ervaart, kun je verscheidene ontspanningstechnieken proberen die hierbij kunnen helpen. Denk aan bijvoorbeeld meditatie, ademhalingsoefeningen of yoga.