Gezond eten kan een enorme uitdaging zijn, vooral als je op een budget moet eten. Het is niet makkelijk om de verleiding van goedkope, ongezonde maaltijden en snacks te weerstaan. Gelukkig zijn er genoeg handige manieren om toch gezond eten en geld te besparen bij het doen van je boodschappen. 

Een gezonde levensstijl hoeft helemaal niet zo duur te zijn als het lijkt. Er zijn veel manieren om geld te besparen terwijl je gezond eet. In deze blog geef ik je een aantal waardevolle tips om geld te besparen op gezond voedsel zonder in te hoeven leveren op lekker eten of de belangrijke, gezonde voedingsstoffen die je lichaam nodig heeft.

1. Koop seizoensgebonden voedingsmiddelen

Een eenvoudige manier om geld te besparen op gezond voedsel is om voedingsmiddelen te kopen die seizoensgebonden zijn. Wanneer dit het geval is zijn voedingsmiddelen over het algemeen goedkoper dan voedingsmiddelen die buiten het seizoen worden verkocht. Denk hierbij aan bijvoorbeeld aardbeien, welke in de herfst en winter vaak aanzienlijk duurder zijn dan in de zomer. Bovendien zijn de voedingsmiddelen in het seizoen verser en dus rijker aan voedingsstoffen. Bepaalde voedingsmiddelen zijn wanneer het hiervoor het juiste seizoen is in overvloed voor goedkope prijzen verkrijgbaar, zoals aardappelen, wortelen, appels, peren en komkommers.

2. Kies voor voedingsmiddelen die langer houdbaar zijn

Koop voedingsmiddelen die langer houdbaar zijn, zoals zilvervliesrijst, bonen, noten en zaden, als je geld wilt besparen. Gewoonlijk zijn alle voedingsmiddelen die in blik worden bewaard lang houdbaar. Deze voedingsmiddelen kunnen veel langer bewaard worden dan vers voedsel en zijn tevens gemakkelijk op te slaan. Ze kunnen ook worden gebruikt om maaltijden te maken die langer te bewaren zijn. Dit is een belangrijk bijkomend voordeel: zo kun je tijdens het koken een portie extra maken en tijdelijk in de koelkast bewaren voor op een drukke dag later in de week.

3. Kook maaltijden van tevoren

Een andere geweldige manier om geld te besparen op gezond eten is door maaltijden van tevoren te koken. Je kunt een grote hoeveelheid koken en de rest in de vriezer bewaren, dan heb je de maaltijden klaar wanneer je ze nodig hebt. Zo hoef je minder vaak vanwege een gebrek aan tijd eten te bestellen of een duurdere kant-en-klaar maaltijd te kopen. Daarbij kost een grotere verpakking van één voedingsmiddel minder dan allerlei kleinere verpakkingen die bedoeld zijn voor één maaltijd. 

4. Wacht op het juiste moment – en schaf aan in bulk!

Koop voedingsmiddelen die je regelmatig gebruikt in grotere hoeveelheden in de aanbieding, wanneer je de kans hebt. De meeste winkels hebben regelmatig aanbiedingen zoals kortingsacties met hoge kortingen waarmee je voedingsmiddelen in bulk kunt kopen tegen een lagere prijs. Dit is een uitstekende manier om geld te besparen op voedsel. Doe je dit consistent, dan koop je bijna altijd jouw levensmiddelen in de aanbieding. Tegen de tijd dat jouw voorraad opraakt, vind er namelijk vast weer eenzelfde of soortgelijke kortingsactie plaats.

5. Koop minder kruiden en specerijen

Kruiden en specerijen zijn een geweldige manier om je maaltijden smakelijker en gezonder te maken. Het voegt echter ook extra kosten toe aan jouw maaltijd. Je kunt daarom ook jouw eigen kruiden en specerijen maken door ervoor te kiezen deze zelf te kweken. Hiervoor heb je weinig ruimte nodig en zeker geen groene vingers. Het enige wat je nodig hebt is één of een paar kleine plantenbakken, een vensterbank en een gezond verstand om de instructies op de verpakking van de zaadjes te volgen. Op deze manier heb je binnen no-time verse kruiden – en dat zonder dat je hiervoor naar de supermarkt hoeft te gaan.

6. Verspil minder voedsel

Kies in de supermarkt voor producten die worden verkocht in hersluitbare verpakkingen, zodat je deze langer kunt bewaren. Daarbij kun je natuurlijk ook ervoor kiezen om gebruik te maken van voedselopbergers zoals diverse varianten vershoudbakjes. Dit is een geweldige manier om geld te besparen en je voedselverspilling te verminderen. 

7. Ga op zoek naar lokale producten

Let erop dat je lokale producten koopt in plaats van producten die van ver weg komen. Het kopen van lokale producten is goedkoper omdat er geen sprake is van transportkosten. Bovendien is het goed voor het milieu. Het is ook een geweldige manier om te ondersteunen lokale boeren en lokale bedrijven.