Het is een van de meest frustrerende dingen die je kan overkomen als je aan sport doet: een blessure. Het is een beschadiging van je spieren, pezen, gewrichten of botten. Vooral als je afhankelijk bent van sporten om je goed te voelen, is het belangrijk om te weten hoe je op de juiste manier omgaat met een blessure. Wat zijn de eerste stappen die je kunt nemen als je vermoed dat je met een blessure te maken hebt?
Gelukkig zijn er verschillende stappen die je kunt nemen om je blessure zo snel mogelijk te herstellen. Daarnaast zijn er ook stappen die je kunt nemen om ervoor te zorgen dat je zo min mogelijk hinder ondervindt in je dagelijkse leven als gevolg van de blessure. In deze blog zal ik een aantal tips bespreken voor het omgaan met een blessure en advies over hoe je zo snel mogelijk weer kunt herstellen. Verder geven we ook tips over hoe je jouw dagelijkse leven kunt aanpassen om je blessure zo min mogelijk te hinderen.
Een juiste diagnose
Het eerste wat je moet doen als je vermoed dat je een blessure hebt, is erachter proberen te komen wat het is. Vaak is het lastig om dit zelf te bepalen en kun je het beste de mening van een professional inschalen. Het is daarom belangrijk dat je naar een arts gaat die je hierbij kan helpen. Deze kan je vertellen wat er precies aan de hand is en hoe je het beste met je blessure kunt omgaan.
Het is belangrijk dat je luistert naar diagnose die je van jouw arts hebt gekregen. Als je begint met zelfmedicatie of zelfhulpbehandelingen, kan je het herstel vertragen, of erger nog: de blessure verergeren. Voordat je begint met een behandeling, is het dus belangrijk dat je eerst een bevestigde diagnose hebt gekregen.
Fysiotherapie
Afhankelijk van het soort blessure dat je hebt, is het belangrijk dat je fysiotherapie krijgt om het te behandelen. Fysiotherapie bestaat uit verschillende behandelingsmethoden, zoals het doen van oefeningen, massage en het gebruik van warmte- of koudetherapie. In veel gevallen kan fysiotherapie je helpen bij het verminderen van de pijn en het bevorderen van het herstel. Daarbij kan het ook helpen bij het verminderen van de zwelling en het versterken van de verzwakte spieren rondom de blessure. Bij een bezoek aan de huisarts zul je te horen krijgen of je in aanmerking komt voor fysiotherapie.
Ontspanning
Nu je weet wat voor soort blessure je hebt, is het belangrijk om voldoende te ontspannen. Het is belangrijk dat je rust neemt om je lichaam de kans te geven om te herstellen. Probeer het geblesseerde lichaamsdeel dus zoveel mogelijk te ontlasten en er geen druk op te zetten. Ervaar je frustratie als gevolg van het niet kunnen sporten? Dan zijn er gelukkig nog andere bezigheden die je kunt uitproberen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld ademhalingsoefeningen of meditatie. Ervaar je fysieke spanning als gevolg van de pijn van de blessure, gebruik dan ook warme of koude kompressen om de pijn te verlichten.
Dagelijkse activiteiten aanpassen
Als je een blessure hebt, is het belangrijk om jouw dagelijkse activiteiten hier op aan te passen. Probeer zo veel mogelijk activiteiten te vermijden die je blessure zouden kunnen verergeren of je herstel zouden kunnen vertragen. Als je bijvoorbeeld een blessure aan één van jouw benen hebt, is het belangrijk dat je zo min mogelijk moet rondlopen en zo min mogelijk zware dingen tilt.
Het is ook belangrijk om tijdelijk jouw hobby’s en sportroutines aan te passen naar jouw huidige situatie. Probeer bijvoorbeeld je normale sportactiviteiten te vermijden en in plaats daarvan wat lichte oefeningen met andere spiergroepen te doen. Bovendien kun je ook jouw voeding aanpassen om je herstel te bevorderen, zoals het consumeren van extra eiwitten. Een blessure is vervelend, maar kan een goed moment zijn om nieuwe hobby’s te vinden waar je eerder niet aan had gedacht en gezonder te gaan eten.