Het is geen geheim dat suiker in veel voedingsmiddelen zit. We kunnen het vinden in alles, van frisdranken en zoete snacks tot zelfs in voedsel dat we als gezond beschouwen. Hoewel het eten van een kleine hoeveelheid suiker niet schadelijk is, is te veel suiker eten een van de meest voorkomende oorzaken van obesitas en andere chronische ziekten. Maar het is zo lekker… Hoe stop je ermee?

Als je gezond wilt blijven, is het belangrijk om je suikerconsumptie te beperken. Hieronder zullen we in het kort de nadelen bespreken van het eten van suiker, zowel als de voordelen die het oplevert om ermee te stoppen. Vervolgens geven we je een aantal tips om je te helpen met het stoppen van het eten van suiker eten. Wist je dat je na 14 dagen geen suiker eten je veel energieker en vrolijker bent? Begin dus snel met lezen om met een gezonder leven te beginnen!

Nadelen van eten van suiker

De nadelen van het eten van suiker zijn veelomvattend. Hoewel suiker een moment van genot kan geven, heeft het ook een verwoestende invloed op onze gezondheid. Suiker maakt ons lichaam ongezond en verzwakt ons immuunsysteem, waardoor we gevoeliger worden voor ziektes en infecties. Het eten van te veel suiker zorgt ook voor een verhoogd risico op obesitas, diabetes type 2, hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten. Daarnaast beïnvloedt het eten van suiker op de lange termijn ook andere gezondheidsproblemen, zoals depressie, stress en angst. Ook heeft suiker een negatieve invloed op de kwaliteit van jouw huid. 

Bestaan gezonde en ongezonde suikers?

Het korte antwoord is: nee. Er wordt in de praktijk geen onderscheid tussen de toegevoegde suikers in bijvoorbeeld snoep en de suikers die van nature in voedingsmiddelen zoals aardbeien aanwezig zijn. Het wordt beide op dezelfde manier verwerkt door jouw lichaam. Ga dus niet als een gek allerlei zoet fruit inslaan om jouw snoepgoed mee te vervangen: hier schiet je helaas niets mee op.

Waarom stoppen met suiker?

Het eten van suiker is een grote bron van ongezondheid geworden. Hoewel suiker in kleine hoeveelheden geen schade aanricht, is het eten van te veel suiker een schadelijke gewoonte die onze gezondheid schaadt. Daarom is het belangrijk om te stoppen met het eten van suiker. Door het verminderen van de hoeveelheid suiker die je eet, kun je het risico op obesitas, diabetes, hoge bloeddruk en andere gezondheidsproblemen verminderen. Door het eten van suiker te vermijden, kun je ook je energieniveau verhogen, je gewicht beter managen en je algehele welzijn verbeteren. Het stoppen met suiker eten is een van de beste manieren om je gezondheid te verbeteren. 

Hoe stop je met het eten en drinken van suiker?

Stoppen met het eten van suiker is niet gemakkelijk, maar het is tot zekere hoogte mogelijk. Helemaal geen suiker meer eten is bijna onmogelijk. Dit is omdat veel natuurlijke producten die over goede voedingsstoffen beschikken, ook natuurlijke suikers bevatten. Hierbij kun je denken aan groenten, fruit en zuivel.

Bepaal de hoeveelheden suiker die je consumeert

Een goede manier om te beginnen is door erachter te komen waar suiker tevoorschijn komt in jouw dieet. Dit betekent dat je de voedselwaardes op de achterkant van de verpakkingen van jouw voedingsmiddelen moet gaan onderzoeken. Staat er suikervrij op het product? Dan is het prima! Inventariseer welke producten je nu standaard koopt, zodat je kunt bepalen welke het beste kunnen worden vervangen door een product dat geen of minder suiker bevat. Let overigens niet alleen op wat je eet: maar ook wat je drinkt. Vruchtensappen bevatten bijvoorbeeld veel belangrijke vitaminen: maar helaas ook veel suikers. 

Schrap deze voedingsmiddelen uit je dieet

Dit zal betekenen dat je geen zoete snacks, zoete dranken of verwerkte suikerproducten meer kan eten. Probeer ook suikerhoudende producten te vermijden, zoals kant-en-klare maaltijden, snacks, sauzen, dressings en zoetwaren. Je zult vaker zelf maaltijden moeten bereiden met behulp van verse ingrediënten.

Versterk je motivatie

Het is ook belangrijk om je motivatie te versterken. Probeer je te richten op de lange termijn voordelen van het stoppen met het eten van suiker, zoals het uitzicht op meer fysieke energie en  het merken van een positieve verbetering in jouw mentale welzijn. Bovendien levert het een verminderd risico op obesitas op, zowel als in het geval van diabetes en andere gezondheidsproblemen. Blijf ook positief en wees trots op jezelf voor het bereiken van je doelen.

Afkickverschijnselen

Dit klinkt heftig, maar je kunt te maken krijgen met afkickverschijnselen na het stoppen met het consumeren van suiker. Deze kunnen gemiddeld zo’n twee tot zeven dagen duren, hetgeen wisselend is per persoon. Tijdens het afkicken kun je te maken krijgen met verschijnselen zoals diarree en prikkelbaarheid. Hoe ernstig dit uitpakt is volledig afhankelijk van het individu en de mate waarin zij voorafgaand aan het stoppen suiker consumeerden.