Mediteren is een oude techniek die al eeuwenlang wordt gebruikt om geestelijke rust en focus te bereiken. Het is de laatste jaren steeds populairder geworden. Vanwege de vele voordelen die het met zich meebrengt, is het geen verrassing dat mensen ervoor kiezen om te beginnen met mediteren. In deze blog zal ik dieper ingaan op de voordelen van mediteren, en ook een aantal tips geven over hoe je kunt beginnen met mediteren.

Voordelen van mediteren

Mediteren heeft veel voordelen voor je geestelijke en fysieke gezondheid. Hieronder zullen we een aantal voordelen van mediteren bespreken.

1. Vermindering van stress

Mediteren helpt je om rustiger en kalmer te worden, wat helpt om jouw stressniveau te verminderen. Het helpt je ook om beter om te gaan met stressvolle situaties.

2. Verhoogt je concentratie en focus

Door te mediteren verbetert je concentratie. Mediteren helpt je om je aandacht te richten en om je gedachten te focussen. Je geest wordt hierdoor beter in staat om zich te concentreren op een taak, waardoor je productiever kunt werken.

3. Verbetert je emotionele gezondheid

 Meditatie kan helpen bij het verbeteren van je emotionele gezondheid. Door te mediteren leer je om je emoties beter te begrijpen en regulieren, hetgeen bijdraagt aan jouw mentale welzijn en geluk.

4. Versterkt je immuunsysteem

Meditatie kan je helpen om je immuunsysteem te versterken. Door de vermindering van stress en het verbeteren van je emotionele gezondheid, kan je immuunsysteem beter tegen ziektes bestand zijn.

Tips bij het beginnen met mediteren

Nu je de voordelen kent van mediteren, ben je vast geïnteresseerd in hoe je hier het beste mee kunt beginnen. Dit is gelukkig heel eenvoudig. Als je wilt beginnen met mediteren, zijn hier een aantal tips om je op gang te helpen:

1. Kies een rustige plek

Een rustige plek is van groot belang om fijn te kunnen mediteren. Kies een plek waar je ongestoord jezelf kunt concentreren en waar je geen last hebt van geluid of andere afleidingen. Zet de meldingen van je telefoon tijdens het mediteren bijvoorbeeld tijdelijk even op stil. 

2. Zorg voor een comfortabele positie

Om je te kunnen concentreren op je eigen gedachtes moet je dus zo min mogelijk afgeleid worden door externe factoren. Zorg dat je comfortabel zit of ligt, zodat je in staat bent om jezelf volledig te ontspannen. Als je oncomfortabel bent, dan zul je hier bewust of onbewust concentratieproblemen door ervaren. Besteed dus vooraf voldoende tijd aan het vinden van een positie die werkt voor jou. 

3. Wees geduldig met jezelf

Mediteren is op het begin voor de meeste mensen niet gemakkelijk, dus wees geduldig met jezelf. Zeker voor mensen die beginnen met meditatie als gevolg van een hoog stressniveau zullen op het begin moeite ervaren met ontspannen. Wees geduldig en je zult de voordelen ervaren.

4. Begin met korte sessies

Je concentratievermogen om goed te kunnen mediteren is iets dat je over verloop van tijd moet opbouwen. Wanneer je last krijgt van concentratieproblemen kun je namelijk gefrustreerd raken, hetgeen het tegenovergestelde is van wat je wilt bereiken door te mediteren. Begin daarom met korte meditatiesessies van 5-10 minuten. Naarmate je meer ervaring krijgt kun je deze sessies langzaam verlengen en opbouwen.

5. Gebruik een meditatie-app

Er zijn verschillende meditatie-apps beschikbaar die je kunnen helpen met het op gang krijgen van je meditatie-ervaring. Door deze apps kun je vaak ook verschillende soorten meditaties uitproberen, zodat je kunt experimenteren met wat voor jou het beste werkt.