Hardlopen is een van de meest populaire sporten ter wereld. Het is een geweldige manier om je fitheid te verbeteren, je energie te verhogen, je humeur te verbeteren, spieren te trainen en af te vallen. Het is echter voor velen moeilijk om het hardlopen een gewoonte te maken. Het is een uitdaging om jezelf te motiveren om een regelmatig loopschema te volgen. Vooral in de herfst en winter hebben veel mensen hier last van. 

Gelukkig zijn er verschillende manieren waarop het mogelijk is om jouw hardlooproutine kunt verbeteren, zodat het bereiken van je doelen eenvoudiger wordt en je een fijne gewoonte kunt maken van hardlopen. In deze blog zullen we verschillende tips en technieken bespreken die je helpen om van hardlopen een gewoonte te maken en er plezier aan te blijven beleven. Bewegen moet immers een leuke bezigheid zijn en geen straf!

1. Maak een plan

Als je van hardlopen een gewoonte wilt maken, is het belangrijk om hier een plan voor te maken. Je plan moet duidelijk zijn en rekening houden met niet alleen je persoonlijke doelen, maar ook jouw beschikbare tijd. Denk hierbij aan werk, school, kinderen of andere verplichtingen. Als je een plan maakt, is het belangrijk om jouw hardloopsessies te plannen op momenten waarop je de minste afleiding ervaart. Als je een plan hebt, is het ook belangrijk om je aan dat plan te houden en je hardlooproutine elke dag te volgen. Een goed plan wordt opgesteld aan de hand van realistische doelen die eenvoudig te behalen zijn.

2. Stel realistische doelen

Eén van de belangrijkste manieren om een goed plan op te stellen, is door het stellen van realistische doelen. Je doelen kunnen variëren van het verhogen van je afstand tot het verbeteren van je tijd. Als je realistische doelen stelt, zul je meer motivatie ervaren om aan je hardlooproutine te werken. Zorg dat je rustig jouw routine opbouwt, zodat de doelen die je stelt haalbaar zijn binnen een korte tijd. Als er teveel tijd zit tussen het bereiken van het doel, verlies je motivatie. Zo kun stap voor stap jouw doelen bereiken en je hardlooproutine opbouwen. 

3. Zorg voor afwisseling

Een andere manier om ervoor te zorgen dat je hardlooproutine een gewoonte wordt, is door je routes te veranderen. Door je routes te veranderen, houd je het hardlopen interessant. Je kunt bijvoorbeeld verschillende routes door je buurt lopen. Ben je de omgeving helemaal beu, pak dan de bus of auto en zoek een leuke route die iets verder van huis vandaan ligt. Er zijn verscheidene apps waarmee je verschillende hardlooproutes in de omgeving kunt ontdekken om uit te proberen. Ook kunt je ervoor kiezen om jouw  hardlooproutine af te wisselen met verschillende soorten oefeningen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld sprints of intervaltraining.

4. Verander je houding

Als je van hardlopen een gewoonte wilt maken, dan is het ook belangrijk om je houding tegenover je hardlooproutine te veranderen. Als je het als een verplichting ziet, dan zul je waarschijnlijk minder gemotiveerd zijn om van het hardlopen een gewoonte te maken. Probeer daarom om jouw hardlooproutine als een uitdaging te zien en probeer er zo een positieve ervaring van te maken.

5. Beloon jezelf

Als je de bovenstaande tips volgt, zul je waarschijnlijk merken dat je meer gemotiveerd bent om van hardlopen een gewoonte te maken. Om je motivatie te verhogen en je hardlooproutine leuker te maken, kun je ook jezelf belonen op het moment dat je één van jouw doelen hebt bereikt. Je kunt bijvoorbeeld een nieuw paar hardloopschoenen kopen of je kunt alvorens het hardlopen jouw favoriete maaltijd koken om te nuttigen bij terugkomst.