Een reisverzekering is iets waar iedereen die gaat reizen over moet nadenken. Het is een verzekering die je kunt afsluiten om je te beschermen tegen onverwachte onkosten tijdens je reis. Reisverzekeringen zijn vaak onderdeel van een gecombineerde verzekering, maar je kunt ook een aparte reisverzekering afsluiten. In dit blogartikel bespreken we wat een reisverzekering is en waarom je er een nodig hebt.

Wat is een reisverzekering?

Een reisverzekering is een verzekering die je kunt afsluiten om je te beschermen tegen onverwachte onkosten tijdens je reis. Denk hierbij onder andere aan hulpverlening en advies tijdens ongelukken, kosten voor vervoer en verblijf bij ziekte, zowel als schade aan een gehuurde vakantiewoning. Deze zaken worden door de verzekeraar meestal gedekt onder de basis reisverzekering. Je kunt jouw reisverzekering aanvullen met aanvullende reisverzekeringen om meer verschillende soorten dekkingen te verkrijgen.

Wat voor soorten reisverzekeringen zijn er?

Er zijn twee verschillende reisverzekeringen waar je een keuze uit kunt maken. Voor welke je kiest, is afhankelijk van hoeveel jij in een jaar precies reist. Zo kun je enerzijds kiezen voor een kortlopende reisverzekering die je afsluit voor de duur van één vakantie. Deze soort dekking begint en eindigt op de overeengekomen start- en einddatum. In het geval van vroegere thuiskomst eindigt deze eerder. Anderzijds kun je kiezen voor een doorlopende reisverzekering, ook wel een permanente reisverzekering geboekt. Dit is het gehele jaar van kracht en zorgt voor automatische dekking bij iedere reis die je maakt. Op het moment dat je begint met jouw reis vangt de dekking aan en dit eindigt weer bij thuiskomt.

Aanvullende reisverzekeringen

Er zijn verschillende soorten aanvullende reisverzekeringen om uit te kiezen. Dit zijn medische kosten, bagageverzekeringen, autohulp, annuleringsverzekeringen, reisongevallen, vervangend vervoer en verblijf en rechtsbijstandverzekeringen. Daarnaast zijn er ook speciale aanvullende verzekeringen die bedoeld zijn voor wintersport en andere bijzondere sporten. Wat elk van deze aanvullende reisverzekeringen precies dekt, is afhankelijk van de zorgverzekeraar waarbij je deze kunt afsluiten.

Waarom heb je een reisverzekering nodig?

Er zijn verscheidene voordelen aan het afsluiten van een goede reisverzekering. Hieronder lichten we in het kort toe welke dit zijn, zodat je een goed idee kunt krijgen van of dit in jouw situatie nodig is.

Goede voorbereiding is noodzakelijk

Een reisverzekering is een belangrijk onderdeel van je reisvoorbereiding. Als je niet verzekerd bent, kan een onverwachte gebeurtenis je veel geld kosten. Denk hierbij aan bijvoorbeeld wanneer je bagage wordt gestolen of het aantreffen van schade bij jouw vakantiewoning. Met de juiste reisverzekering ben je beschermd tegen deze kosten en ongemakken.

Wees beschermd tegen onverwachte kosten tijdens het reizen

Een ander belangrijk voordeel van een reisverzekering is dat je medische kosten kunt vergoed krijgen als je in het buitenland ziek wordt of gewond raakt. Veel verzekeringen dekken alleen de kosten in je eigen land, dus als je ziek wordt of gewond raakt tijdens je reis, kun je met een reisverzekering de kosten vergoed krijgen. Ziek worden of gewond raken op vakantie is al vervelend genoeg, laat staan wanneer je ook nog eens voor hoge medische kosten komt te staan.

Hoe kies je de juiste reisverzekering?

Het kiezen van de juiste reisverzekering kan een uitdaging zijn, omdat er zoveel verschillende soorten verzekeringen zijn. Hier zijn een paar tips om je te helpen bij het kiezen van de juiste verzekering.

1: Bepaal wat je precies nodig hebt

bepaal wat je precies nodig hebt. Kijk naar de verschillende soorten verzekeringen en bepaal welke je nodig hebt. Denk hierbij aan annuleringsverzekeringen, medische verzekeringen, bagageverzekeringen, autoverzekeringen en rechtsbijstandverzekeringen. Bekijk goed wat elk van deze aanvullende reisverzekeringen in de praktijk inhouden.

2: Vergelijk de verschillende verzekeraars, verzekeringen en premies

Vergelijk de verschillende verzekeringen en premies. Kijk naar de verschillende dekkingen en de kosten die hiervoor worden gevraagd. Kijk ook naar de reputatie van de verzekeraar. Sommige verzekeraars bieden betere service en betere dekkingen aan voor lagere prijzen dan andere.

3: Lees de voorwaarden

Lees voordat je een keuze maakt eerst goed de voorwaarden. Elke verzekeraar en reisverzekering heeft zijn eigen voorwaarden, dus lees deze aandachtig door voordat je een reisverzekering afsluit. Let hierbij goed op eventuele uitsluitingen en beperkingen.