Het is nooit gemakkelijk om af te vallen, vooral als je een drukke levensstijl hebt die gezonde voeding binnenkrijgen lastig maakt. Als je naar de supermarkt gaat om eten te kopen, moet je klaar zijn om een paar veranderingen te maken als je wilt afvallen. Om af te vallen moet je jouw voedingsgewoonten aanpassen, wat vaak betekent dat je van je voorkeuren af moet wijken. Het is een proces waarbij je misschien je eigen comfortzone moet verlaten, maar het is zeker de moeite waard als je snel jouw gewicht wilt minderen.

De supermarkt is de plek waar je je voedsel kunt kopen als je wilt afvallen, maar het is ook de plek waar je de verleiding van ongezonde voeding kunt tegenkomen. Veel mensen komen in de verleiding om ongezonde snacks te kopen als ze naar de supermarkt gaan, omdat ze worden blootgesteld aan allerlei verleidelijke snacks. Het is echter mogelijk om gezonde én lekkere voedingsmiddelen te kopen bij de supermarkt, als je weet wat je moet zoeken en wat je moet vermijden.

Maak een boodschappenlijstje van alles wat je kunt eten

Als je wilt afvallen, is het belangrijk om gezonde keuzes te maken als je de supermarkt binnenstapt. Begin met het maken van een lijst met gezonde voedingsmiddelen die je nodig hebt. Je kunt de lijst opmaken uit gezonde producten die je vaak zult kopen, zoals fruit, groenten, eiwitrijke voedingsmiddelen en vetarme zuivelproducten. Het is ook een goed idee om een lijst te maken met gezonde snacks zoals noten, zaden, magere yoghurt en fruit. Door een lijst de maken ga je automatisch gerichter boodschappen doen en kun je verleidingen beter weerstaan.

Vermijd verwerkte voedingsmiddelen en producten met toegevoegde suikers

Het is ook belangrijk om je uit te sluiten van ongezonde, verwerkte voedingsmiddelen die je kunt kopen bij de supermarkt. Deze voedingsmiddelen zijn vaak zeer calorierijk en bevatten weinig voedingsstoffen. Vermijd het kopen van producten met toegevoegde suiker, zoals koekjes, chips, snoep en ijs. Vermijd ook het kopen van verwerkte vleesproducten zoals worst en vette vleeswaren zoals hamburgers.

Vergelijk de verschillende producten

Door de voedingswaardetabel op de achterzijde van de verpakking krijg je meer inzicht in de samenstelling van een product. Zorg dat je kijkt naar het aantal gram suiker, vet of calorieën per 100 gram. Vergelijk dit vervolgens met een product van een ander merk of alternatief product. Op deze manier kun je eenvoudig kiezen voor de gezondste variant. 

Eet vers

Het is ook belangrijk om je te richten op vers voedsel. Verse voedingsmiddelen hebben meer voedingsstoffen dan verwerkte voedingsmiddelen, dus het is een goed idee om je te richten op het kopen van verse ingrediënten. Kies voor vers fruit en groenten, vlees en vis. Je kunt ook vers gebakken brood kopen in plaats van verpakt brood.

Weinig tijd? Eet zo nog steeds gezond!

Een ander goed idee is om te proberen zoveel mogelijk gezonde kant-en-klare maaltijden te kopen. Kies voor maaltijden met weinig vet en weinig suiker, zoals salades, soepen, bonen en rijst. Deze maaltijden zijn vaak gezond en voedzaam, en je kunt ze gemakkelijk bereiden. Je kunt ook gezonde snacks zoals noten, zaden en magere yoghurt kopen om tussen de maaltijden door te eten.

Afvallen vereist dat je je voedingsgewoonten verandert en gezonde keuzes maakt als je naar de supermarkt gaat. Als je naar de supermarkt gaat om eten te kopen als je wilt afvallen, is het belangrijk om je te blijven richten op gezonde voedingsmiddelen zoals vers fruit, groenten, eiwitrijke voedingsmiddelen, vetarme zuivelproducten en gezonde kant-en-klare maaltijden voor wanneer je geen tijd hebt om te koken. Zo kun je ongezonde voedingsmiddelen leren te vermijden en gezonder leren eten.