Iedere dag is er weer een moment waarop je plotseling vergaat van de honger. Of dit gebeurt zelfs op meerdere momenten tijdens de dag. Herkenbaar? Daar wil je natuurlijk van af! Je kunt er verschillende dingen tegen doen. In dit artikel lees je er meer over.
Goed ontbijt
Start je je dag meestal zonder ontbijt? Grote kans dat je later op de dag dan honger krijgt. Dat hoeft niet meteen zo te zijn, maar kan ook uren later ontstaan. Het is meestal beter om van een goed ontbijt te genieten aan het begin van de dag. Je lichaam heeft de energie dan immers nodig! Kies voor een ontbijt dat jij lekker vindt. Je kunt boterhammen klaarmaken. Of een bakje yoghurt bereiden, met muesli en fruit erin. Daar hoort natuurlijk een vers kopje koffie bij. Bereid met Segafredo koffiebonen een smaakvol bakje. Pak ook meteen een momentje om bewust van je ontbijt te genieten. Het is het waard om daarvoor je wekker wat eerder te zetten. Zo start je je dag namelijk ook minder gehaast. En kom je je dag dus eigenlijk comfortabeler door!
Blijf gehydrateerd
Het lichaam kan niet altijd een goed onderscheid maken tussen honger en dorst. Soms denk je dat je honger hebt, terwijl je eigenlijk gewoon dorst hebt. Blijf dus genoeg drinken gedurende de dag! Het wordt niet voor niets geadviseerd om minstens twee liter water per dag te drinken. Haal jij dit? Je kunt bijhouden hoeveel glazen water je drinkt, om dit te testen. Of zet bijvoorbeeld een grote kan met water op je bureau neer en zorg dat je die opmaakt. Niet altijd trek in water? Je kunt dit prima afwisselen. Met thee bijvoorbeeld. Of maak water wat specialer door er limonade van te maken. Met koffiecups kies je ook voor een lekkere smaak naast je glas water. Koffie kan daarbij ook nog eens helpen om een hongergevoel tegen te gaan. Je kunt verder gewoon plat water afwisselen met bruisend water, wat nog een goede variatie vormt. Probeer in ieder geval eens uit om een groot glas water te drinken als je een hongerig gevoel hebt. Grote kans dat die honger na een kwartiertje of een half uurtje grotendeels gestild is.
Vullende voeding
Kijk goed naar je voeding. Eet je wel genoeg vullende ingrediënten? Die heb je toch echt nodig om verzadigd te raken. Hier zorgen onder andere vezels goed voor. Die haal je uit groenten, fruit, volkoren producten, peulvruchten en zaden. Een bekend voorbeeld: verruil je witte boterham voor een volkoren boterham. Daar zit je langer vol van. Verder is het trouwens verstandig om gevarieerd te eten. Zo krijg je ook genoeg vitamines, mineralen en antioxidanten binnen. Het is dus niet altijd slim om voor lichte opties te kiezen. Om energie te hebben, heb je de juiste bouwstenen nodig.
Juiste porties
Die energie krijg je ook als je de juiste porties eet. Eet je altijd maar hele kleine maaltijden? Dan kan je hongergevoel ontstaan omdat je simpelweg niet genoeg binnenkrijgt. Je hoeft jezelf dus niet op die manier uit te hongeren. Het betekent echter ook niet dat je enorme borden moet opscheppen. Houd het mooi in balans. Vind je het moeilijk om na een maaltijd aan te voelen of je nu wel of niet vol zit? Dan is het slim om een half uur te wachten. Zo lang heeft je lichaam nodig om een signaal af te geven dat je vol zit. Toch nog wat hongerig? Dan kun je eraan denken om nog een beetje meer te eten.
Vaste tijdstippen
Tot slot doe je er goed aan om op vaste tijdstippen te eten. Je lichaam went hieraan. Dit kan trouwens wel even tijd nodig hebben, zeker als je nu op onregelmatige tijdstippen eet. Als je lichaam eenmaal weet wanneer er weer een nieuwe maaltijd op de planning staat, krijg je ook op deze momenten trek. En dat komt goed uit, want dan ben je toch al van plan om te gaan eten! Op andere momenten van de dag heb je hier uiteindelijk juist minder last van.
Probeer de bovenstaande tips zeker uit om je honger te stillen. Maar onthoud: wat voor de een werkt, heeft bij de ander misschien geen effect. Daarom is het best een persoonlijke zoektocht.